USPEH – TO SAM JA

USPEH – TO SAM JA

20.12.2015. Gordana Panajotović

„Nije dovoljno da budemo zaposleni, takvi su mravi! Pitanje je čime smo zaposleni!“ Henry Thoreau

Rodimo se, učimo, rastemo i napredujemo svakoga dana u svakom pogledu. Nekada nam se čini da se takmičimo sa drugima, a u stvari otkrivamo da nastojimo samo da budemo bolja i unapređena verzija sebe iz dana u dan. Pokušavamo da definišemo i razumemo uspeh, a zaboravljamo da proslavljamo sopstvena postignuća. Tu smo da podržimo druge, a koliko smo zaista tu da podržimo sebe u teškim i izazovnim situacijama?

Bliži se Nova godina i donosi darove budućeg vremena. Još jedna, u našem predivnom životnom nizu. Vreme je za sumiranje rezultata i merenje uspeha na skali koju smo sami kreirali za sebe. Da li smo realni ili se u potrazi za savršenstvom, vodimo onom rečenicom: „Moglo je biti bolje“? Ili suviše idealizujemo sebe i nagrađujemo za najmanje pomake, koje pravimo u nekim nepravilnim razmacima? Moja empirijska istraživanja ukazuju da većina nas danas suviše brzo živi, tako da ne stižemo da se radujemo činjenici da smo uspešno stigli na brižljivo planirani cilj. Toliko smo užurbani i umotani u grč svakodnevnice, koja se neravnopravno deli između našeg poslovnog i privatnog života, da nas već čeka sledeći cilj, pa još neki sledeći, i tako redom, dok se jednoga dana ne probudimo u poznim sedamdesetim godinama i zapitamo sebe gde smo toliko žurili i zašto bar malo više nismo uživali na tom putu ultimativnog uspeha.

Vrlo često upadamo u tako dobro poznate obrasce da nešto radimo i dvorac gradimo, a nismo baš sasvim sigurni zašto nam je to zaista potrebno. Tu dolazi do izražaja ono ključno pitanje, da li radimo efektivno i efikasno, tj. da li radimo prave stvari na pravi način? Moguće je da je naša efikasnost na veoma visokom nivou, no da li smo usmereni ka pravim PROJEKTIMA, da li je to naša „priča“, da li je to posao koji nas budi ujutru i sa vidnim entuzijazmom vodi ispunjeno kroz dan?

„Najpre reci sebi šta želiš da budeš, a zatim uradi ono što treba da uradiš!“ Epiktet

Pravo je vreme je da se zapitate gde sam i gde želim da budem. Sve što ste radili do današnjeg dana, dovelo vas je upravo ovde. Pravo pitanje je – gde i kako dalje? Gde je vaša pažnja, gde je vaš fokus? Razmišljajte o tome šta biste radili kada novca ne bi bilo i odlučite da radite ono što volite i o čemu ste oduvek sanjali. Ne slušajte druge, ne slušajte svoje unutrašnje glasove, koji vide samo prepreke i nemogućnosti da nešto postignete. Osvrnite se na svoje interne resurse i svoju unutrašnju snagu. Otvorite se za nove uspehe o kojima ste oduvek sanjali. Jer, sve što sanjate, možete i da sretnete na javi. Potrebno je samo otisnuti se na pučinu novih izazova i hrabro jedriti na talasima života. Zar sada nije pravi trenutak da razmislite o tome gde želite da budete? Ne razmišljajte o kako. Kako će doći, kada budete spremni da zaronite malo dublje u svoj život i istražite ono od čega ste se svesno ili nesvesno krili. I najvažnije, razmislite šta uspeh predstavlja za vas i krenite u osvajanje novog sutra, koje će biti samo vaše. Pronađite sebe u novim radostima, izazovima i prekretnicama. Obradujte sebe najboljim poklonom u Novoj godini – jedinstvenim odlukama, koje će pronaći svoj put ka realizaciji. Osvrnite se na prošlost – naučite, pogledajte u budućnost – osvojite je i neodoljivo uživajte u svakom trenutku svog života.

Pokažite svima od kakvog ste materijala napravljeni. PODRŽITE ZAPOSLENE svojim svetlim primerom. Šta god da radite, radite to maksimalno dobro i posvećeno. Ostavite trag, budite jedinstveno drugačiji. Definišite uspeh zajedno sa članovima svog tima. Dajte povratnu informaciju zaposlenima o rezultatima i performansama rada u prethodnom periodu. Osvrnite se na postignuća i prostor za unapređenje. Razmislite šta vaši zaposleni mogu da počnu da rade, kako biste bili još uspešniji. Razmislite kako kao tim, možete doprineti ostvarenju korporativnih ciljeva, usklađenih sa strategijom i trendovima poslovanja. I možda je najvažnije da spoznate kako možete dolaziti srećniji i zadovoljniji na posao, kako zadržati taj osmeh, koji će otvarati sva vrata za vas i voditi vas originalnim putem uspeha u svim starim i novim godinama, u svim mesecima i danima vašeg neponovljivog života.

Share Button
Nazad