EAGLE smart priča o orlu

PRIČA O ORLU ILI ZAŠTO EAGLE SMART?

Kada napuni 40 godinu, orlove duge i elastične kandže ne mogu više da love plen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar kljun postaje savijen.

Legenda o orlu stara je isto onoliko koliko postoji ova moćna ptica. Prenosila se uvek sa kolena na koleno kako bi simbolično objasnila neophodnost promene u čoveku ili organizaciji.

Prema ovoj legendi orao živi gotovo koliko i čovek, ali samo ako prođe put bolnog umiranja i ponovnog rađanja. Nije mnogo drugačije ni sa čovekom. Negde u četrdesetima, ako ne i pre, i orao i čovek odlučuju kojim će putem kenuti, ka preranoj smrti ili dugom životu.

Orao ima najduži životni vek među pticama. Može da doživi i 70 godina. Međutim, kako bi doživeo tu starost, orao mora da donese tešku odluku.

Kada napuni četrdesetu njegove duge i elastične kandže ne mogu više da love plen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar kljun postaje savijen. Njegova stara i teška krila, zbog zbijenih pera, zapinju za grudi, što mu onemogućava let.

Tada orlu preostaju samo dve opcije – ili da umre ili da prođe kroz bolan proces promena koji traje 150 dana. Taj proces od orla zahteva da odleti na vrh planine i sedne u gnezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun izraste nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kad narastu nove kandže, orao počinje da kljuca svoja otežala stara pera.

I tako nakon pet meseci, orao poleće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina.

Epilog:

Legenda o orlu govori o promenama koje se dešavaju kod skoro svakog od nas u određenoj životnoj dobi. Često je to promena koja znači osmeliti se i živeti svoje snove ili promeniti način razmišljanja i sagledavanja događaja, tako da u svemu vidimo nešto dobro ili odluka da ispunjeno živimo u sadašnjem trenutku.

Isto je sa organizacijama, budući da opstanak na tržištu i ostvarenje željenog rasta podrazumevaju proces promene i kontinuiranog napretka. Za kompanije to znači razvoj poslovanja i zaposlenih, praćenje novih trendova, uvođenje inovacija i kreativnih ideja, kao i racionalnije i uspešnije poslovanje, koje se često ostvaruje u saradnji sa eksternim konsultantima i ekspertima, bilo kroz treninge i obuke zaposlenih, poslovni koučing ili organizacioni konsalting.

Ono što je važno znati jeste da UVEK IMAMO IZBOR – DA NAPRAVIMO KORAK NAPRED ILI STAGNIRAMO, da se menjamo i smelo osvajamo budućnost ili ostanemo okovani prošlim vremenima stare slave. ODLUKA JE NA NAMA, POTREBNO JE SAMO DA IZABEREMO MUDRO.

Gordana Panajotović, ICF PCC

KOKOŠKA ILI ORAO?

EAGLE smart kokoška ili orao

Našao neki čovek orlovo jaje i stavio ga pod kokošku. Orao se izlegao u isto vreme kada i pilići i odrastao je sa njima.

Čitavog života orao je radio isto što i kokoške u dvorištu, misleći da je jedna od njih. Kljucao je naokolo u potrazi za bubama i glistama, kokodakao je i lepršao krilima, uzdižući se koji pedalj iznad zemlje. Prošle su godine i orao je ostario.

Jednog dana ugledao je u visini, na vedrom nebu, čudesnu pticu moćnih raširenih krila, kako lebdi na vetru.

Stari orao zapanjeno je gledao uvis. “Šta li je to?!”, pitao je.

“To je orao, kralj ptica”, rekla mu je jedna kokoška.

“On pripada nebu, dok mi, kokoške, pripadamo zemlji.“

I tako je orao umro među kokoškama, ne znajući ko je.

Karlos Kastaneda

Epilog:

„Ovog proleća neko će se roditi kao puž, neko kao miš, neko kao buba, neko kao žaba…

To je ono što zavisi od mame i tate.

A, šta će kasnije sa njima biti i DA LI ĆE POSTIĆI NEŠTO VIŠE – TO ZAVISI SAMO OD NJIH.“

Dušan Radović

KONTAKTIRAJTE NAS