DOBRO NACILJAJTE SVOJE CILJEVE

DOBRO NACILJAJTE SVOJE CILJEVE

20.05.2015. Gordana Panajotović

„Bez ciljeva i planova kako ih doseći, vi ste poput broda koji jedri bez odredišta.“ Fitzhugh Dodson

Da li snovi postoje da bismo ih samo sanjali ili ipak i ostvarivali? Da li dozvoljavamo sebi da sanjamo velike snove ili možda ipak ne? Želim NOVI POSAO, želim unapređenje, želim bolju saradnju sa kolegama, želim bolji tim… Da li je dovoljno želeti ili je potrebno nešto i uraditi?

Naravno, svi odgovori su pred nama. Najpre se rodi ideja, htenje, želja, a potom je potrebno želje pretočiti u moćne ciljeve. Put do ostvarenja ciljeva nije uvek jednostavan i prepreka može biti puno.

„Problemi se povećavaju što se bliže približavamo cilju.“ J. W. Goethe

Pitanje je samo da li ćemo verovati u sopstvene resurse i istrajati na svom pobedničkom putu ili ćemo se nakon prvog, drugog ili trećeg neuspeha okrenuti i zaboraviti sve sjajne planove koje smo imali.

Da bismo zaista bili USPEŠNI U POSTAVLJANJU I REALIZACIJI CILJEVA, potrebno je ispuniti nekoliko preduslova.

U fazi inspiraciji dozvoljavamo sebi najsmelije snove. Ne sputavamo sebe sa bezbroj: „Ne mogu“, „Ne umem“, „Nije za mene“, „Nemam dovoljno iskustva“, „Nije pravi trenutak“ i slično. Dozvoljavamo sebi da možemo sve što hoćemo, a to zapravo i jeste naša istina, koje često nismo svesni ili bar ne u potpunosti.

Dalje je potrebno da ciljevi budu PAMETNI. Naravno, svi naši ciljevi jesu pametni, ali je zapravo potrebno da budu S.M.A.R.T. Specifični i određeni ciljevi su konkretni, jasni i precizni i daju odgovore na pitanja: Ko, šta, gde i zašto? Nema zabune i dvosmislenosti šta je to što želimo da ostvarimo. Zatim, ciljevi bi trebalo da budu merljivi, tako da znamo šta smo postigli i u kojoj meri u odnosu na inicijalna očekivanja. Ciljevi bi trebalo da budu dostižni. Nema svrhe u određivanju ciljeva bilo za sebe ili druge, tako što postavljamo daleke i neostvarive ciljeve. Ipak, potrebno je, pored komponente realnosti, u kreiranju ciljeva biti kreativan i „rastegnuti“ granice mogućeg, jer krajnji cilj jeste zapravo naš rast i razvoj, što ne postižemo ukoliko se zamrznemo u zoni komfora. Naravno, potrebno je definisati i rokove za ostvarenje ciljeva, kako bismo se povezali sa vremenskom komponentom u realizaciji i tako kreirali željenu dinamiku.

Kada smo dobro definisali svoje ciljeve, potrebno je da odredimo prioritete. Naime, uvek imamo više ciljeva kojima stremimo, kako poslovnih, tako i životnih, no potrebno je fokusirati se na jedan do dva cilja i vredno raditi na njihovom ostvarenju.

U čemu je tajna čarobnog uspeha? Odgovor se krije u primeni IPS strategije, odnosno u našoj Istrajnosti, Posvećenosti i Smelosti da živimo svoje snove. Da bismo zaista postali posvećeni ciljevima, potrebno je da svakog dana preduzmemo bar jedan akcioni korak, koji će nas dovesti bliže ostvarenju. Ipak, ono što se često dešava jeste fenomen prokrastinacije ili odlaganja zadataka za kasnije. I uvek je nešto drugo bitnije i hitnije. Zašto se ovo dešava? Jednostavno, nekada čak i vrlo razvijena samodisciplina nije dovoljna da nas pokrene i zadrži na talasu kontinuiranog ostvarenja. Ključ je u motivaciji i odgovorima na pitanja zašto nam je nešto bitno da uradimo i šta nam to donosi. Važno je kako vidimo sebe u budućnosti ukoliko određeni cilj realizujemo, odnosno koje su posledice ukoliko se zacrtano za nas ne ostvari. Kada imamo jasnu sliku budućnosti, pojačaće se i naša želja da predano radimo na ostvarenju sopstvenog cilja.

U poslovnim situacijima veoma je bitno usklađivanje ciljeva kako na međusektorskom nivou, tako i ciljeva koje postavljamo članovima tima ili dobijamo od naših nadređenih. Potrebno je da se u potpunosti razumemo šta je to što je definisano kao cilj i da zajedno verujemo u njegovo ostvarenje.

Još jedan ključni element uspeha jeste fleksibilnost, koja nam pomaže da se prilagođavamo spoljnim uticajima, promenama i rizicima, tako što dozvoljavamo sebi prilagođavanje u načinima dolaska do cilja. Dakle, bitno je znati da uvek imamo izbor, kao i odgovornost za donošenje određenih odluka, dok radimo na ostvarenju poslovnih zadataka.

Kada smo dobro definisali cilj na kome želimo da radimo, potrebno je da ga zapišemo i redovno mu se vraćamo iz dana u dan. Neka to bude vaša pokretačka energija i snaga koja će vam pomoći kada prepreke postanu neumoljivo prisutne.

I poslednji značajni alat, kao preduslov uspešno postavljenih i realizovanih ciljeva jeste vizuelizacija. Pronađite trenutak slobodnog vremena i zamislite sebe u budućnosti, kako pobedonosno proslavljate svaki mali uspeh. Zamislite kako ostvareni rezultati donose preokret u vašem životu i pomažu vam da postanete sve ono o čemu ste sanjali.

„Ciljevi određuju ono što ćete postati.“ Julius Erving

I zapamtite, uvek možete više od onoga što ste mislili da možete. Premašite svoje ciljeve i postavite nove, još smelije i izazovnije. Ostvarite uspeh o kakvom niste ni sanjali. Znajte da je to moguće za vas. Zato uzmite u svoje ruke luk i odapnite strelu pravo u centar vaših neustrašivih ciljeva.

 

Share Button
Nazad